Propuneri pentru modificarea OMS 870/2004

În luna mai a acestui an, Colegiul Medicilor Alba a efectuat un demers legal (plângere prealabilă) prin care a solicitat Ministerului Sănătății modificarea Ordinului nr. 870/2004 prin care s-a aprobat Regulamentul privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar.

Principala modificare cerută a fost referitoare la art. 42, care prevedea faptul că orele de gardă nu erau considerate ore suplimentare si nici nu constituiau vechime în muncă sau în specialitate. Ne bucurăm să vă anunțăm că, în draft-ul propus de Ministerul Sănătății, acest articol a fost schimbat radical, iar, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a noilor modificări, art. 42 nu va mai contraveni Codului muncii. Draft-ul propus pentru modificarea OMS 870/2004 a fost afișat pe site-ul Ministerului Sănătății și supus consultării publice, în vederea asigurării transparenței procesului legislativ.

Colegiul Medicilor Alba a profitat de această ocazie pentru a face și alte propuneri de modificare a acestui ordin, pe lângă cele enunțate în demersul inițial. Documentul cu propuneri trimis Ministerului include și sugestii ale medicilor din județ, cărora le mulțumim pe această cale.