Comunicat

Având în vedere recentele acuzații nefondate aduse colegului nostru, dr. Corneliu Ioan Călătean, Colegiul Medicilor Alba dorește să facă următoarele precizări:

Medicii de familie își desfășoară activitatea în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, fiind astfel remunerați pentru serviciile prestate. Acele servicii nu includ oferirea asistenței medicale în unitățile de învățământ. Orice activitate desfășurată de medicii de familie în afara contractului cu CAS se taxează separat.

Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 162 din 12 noiembrie 2008 și a normelor de aplicare, asistenţa medicală desfăşurată în unităţile de învăţământ este în atribuția consiliului local, care este obligat să angajeze un medic școlar și să-l plătească din bugetul local. În cazul în care nu există medic școlar angajat, asistența medicală se poate realiza prin medici de familie, care trebuie remunerați în baza unui contract. Asistența medicală din unitățile de învățământ implică o responsabilitate și niște activități specifice care sunt enumerate în lege.

Orice muncă trebuie retribuită. A pretinde servicii medicale gratuite, în condițiile în care legea impune plata acelor servicii reprezintă, pe lângă necunoașterea legii, o lipsă de respect față de actul medical și față de medici.

Prin urmare, atitudinea dr. Corneliu Ioan Călătean a fost cea corectă.