Comunicat privitor la contractele pentru gărzi

În contextul modificării legislației privind efectuarea gărzilor în spitale, Colegiul Medicilor Alba constată că au fost făcuți primii pași înspre acordarea respectului cuvenit medicilor care efectuează gărzi. Însă, la nivel practic, efectele modificărilor legislative întârzie să apară, unul din motive fiind emiterea unei circulare a Ministerului Sănătății. În această hârtie fără caracter normativ și fără valoare juridică se indică raportarea la salariul de bază din anul 2009 pentru calcularea tarifului orar pentru gărzi.

Conform legislației în vigoare, calcularea tarifului orar pentru gărzi trebuie făcută prin raportare la salariul de bază actual, nu prin raportarea la un salariu de bază din trecut. Aplicarea indicațiilor din acea circulară contravine legilor în vigoare și prejudiciază medicii care au decis să efectueze gărzi suplimentare.

Colegiul Medicilor Alba recomandă medicilor din sistem ca, în cazul în care doresc semnarea unor contracte cu timp parțial privind efectuarea gărzilor, să facă acest lucru doar dacă :
1. în prealabil primesc decizia de încadrare, raportat la contractul de muncă de bază;
2. clauzele contractelor cu timp parțial respectă Codul muncii și legislația în vigoare.

De asemenea, Colegiul Medicilor Alba solicită tuturor spitalelor respectarea prevederilor OUG 57/2015 modificată prin OUG 20/2016, precum și a legislației din domeniul muncii, acest lucru fiind în beneficiul publicului larg, nu doar al medicilor.